на тази информация трябва

Част I. Лична информация
(1) Име на кандидата. Кандидатът за работа, който ще подаде това заявление, ще трябва да бъде идентифициран в началото на този процес. Неговото или нейното име се очаква в стандартното представяне на „Първо“, „Средно“ и „Последно“, където е поискано.

(2) Текуща дата.

(3) Адрес. Жилищният адрес на кандидата за работа трябва да бъде разпределен в следващия район. За целта са предвидени две линии. Не е препоръчително да използвате P.O. Адрес на кутията, освен ако не е абсолютно необходимо. Повечето, ако не и всички работодатели ще се нуждаят от домашния адрес на всеки потенциален служител, за да поддържат проверка.

(4) Имейл адрес. Кандидатът за работа трябва да може да предостави валиден имейл адрес, който се наблюдава активно.

(5) Телефонен номер. Много потенциални работодатели ще се свържат с кандидата по телефона за важни въпроси, въпроси или решения. Мобилният телефон и/или домашният телефон/и на кандидата за работа трябва да бъдат показани заедно с другата му информация за контакт.

(6) Социалноосигурителен номер. Общоприето и изключително надеждно средство за проверка на нечия самоличност е неговият или нейният осигурителен номер. Поради това е запазена специална зона за показване на социалноосигурителния номер на кандидата за работа.

Read More


(7) Налична дата. Трябва да се отчете календарната дата, когато кандидатът за работа е в състояние да работи физически.

(8) Желано заплащане. Размерът на заплащането, който се очаква от кандидата за работа, може да се определи като сума в долари, платена на час или определена годишна заплата. Произвеждането на тази информация трябва да бъде направено като сума в долари, последвана от избраното квадратче за отметка „Час“ или „Заплата“.

(9) Желана заетост.

(10) Търсен статус на заетост. Трябва да се посочи дали кандидатът за работа търси работа на „пълен работен ден“, „на непълно работно време“ или „сезонна“. Ако кандидатът за работа е гъвкав, тогава всяка комбинация от тези квадратчета за отметка може да бъде избрана, стига да съответства на намерението на кандидата за работа.

Read More


Част II – Допустимост за работа
(11) Правна годност за работа. Способността да се работи легално в Съединените щати трябва да бъде едно от качествата на кандидата за работа. Ако е така, полето „Да“ трябва да бъде маркирано или избрано. В противен случай, ако кандидатът за работа не може да работи легално в Съединените щати (т.е. той или тя може да се нуждае от спонсорство), трябва да бъде избрано полето „Не“.

(12) Предишна история с работодател. Клетката „Да“ трябва да бъде избрана, ако кандидатът за работа е работил за работодателя, който приема това заявление. Ако не, тогава полето „Не“ трябва да бъде маркирано. Имайте предвид, че ако Кандидатът за работа е работил за този Работодател преди това, в този раздел трябва да бъде включена продукция на първата календарна дата и последната календарна дата от неговия/нейния срок на работа при този Работодател.

(13) Криминално състояние. Криминалната история на кандидата за работа ще трябва да бъде установена. Ако той или тя никога не е бил осъждан за (уголовно) престъпление, трябва да се избере полето „Не“. Ако не, тогава квадратчето „Да“ трябва да бъде отметнато или избрано и дискусия за естеството на осъдителната присъда относно обстоятелствата, довели до присъдата, както и нейния резултат ще трябва да бъдат документирани.

Read More


Част III – Образование
(14) Гимназия. За това заявление е необходима кратка история на академичната история на кандидата за работа. По този начин името на гимназията, която той или тя е посещавал, трябва да бъде посочено заедно с града и държавата, където се намира.

(15) Дати на присъствие. Необходими са първата и последната календарна дата, когато кандидатът за работа е посещавал посочената гимназия.

(16) Състояние на завършеност. В полето „Да“ трябва да се отбележи, ако кандидатът за работа е завършил гимназия и степента, която той или тя е спечелил, трябва да бъде издадена. Ако кандидатът за работа не е завършил гимназия, трябва да се маркира полето „Не“.



(17) Колеж. Ако кандидатът за работа е посещавал колеж, тогава пълното име на този колеж или университет трябва да бъде показано заедно с града и щата, където може да се намери.

(18) Дати на присъствие. В този раздел ще бъдат необходими както първата дата на срока, на който кандидатът за работа е посещавал колеж, така и крайната дата на неговото или нейното присъствие.

(19) Статус на степен. Ако кандидатът за работа е завършил колеж, тогава полето с надпис „Да“ трябва да бъде избрано и степента, която той или тя е спечелил, трябва да бъде избрана. В противен случай, ако той или тя не е спечелил степен, тогава полето „Не“ трябва да бъде отбелязано.


Read More


(20) Други образователни заведения или курсове. Трябва да се включи запис за всеки друг вид образование, получено от кандидата за работа. Например, ако кандидатът за работа е посещавал търговско училище, името на училището заедно с града, държавата, датите на посещение и степента или сертификата, получени от кандидата за работа, трябва да бъдат предоставени за преглед.

(21) Начална дата и крайна дата на присъствие.

(22) Предоставена степен или сертификат. Сертификатът, който кандидатът за работа е спечелил в друго посещавано учебно заведение или курс, е необходим, за да завърши тази област.



Част IV – Предишна работа
(21) Работодател 1. Повечето работодатели ще желаят да направят преглед

Comments

Post a Comment